Gyakorlatilag mindent ami numizmatika!

 

A fenti mondatot azonban nagyon cizelláltan kell értelmezni, hiszen a numizmatikán belül léteznek nagyon értékes, ritka régi pénzek is, de megtalálhatók köztük filléres, csekély értékkel bíró, érmék, érmek, kitüntetések, papírpénzek is, esetenként „kilóra“ vásárolható dolgok, amiket csak tételben érdemes eladni, megvásárolni.

 

Amiket különösen keresünk:

 

– Szép állapotú, kiemelkedő minőségű antik érmék (főként római), ezüst dénárok, sesterciusok, dupondiusok, antininianusok, follisok, és IV. századi kitűnő állapotú kis bronz pénzek.

 

Középkori pénzek, I. Istvántól II. Ulászlóig bezárólag (Árpád és vegyesházi obulus, dénár, garas, tallér, aranyforint)

Habsburg pénzek I. Ferdinándtól Ferenc Józsefig

( szép állapotú dénárok, garasok, kracárok, tallérok, arany dukátok, arany 4-8 forintok, florinok, vereinsthaler és vereinskrone, arany és ezüst 10-20 korona, ritkább fillérek, emlékérmék és medálok)

A Horthy rendszer pénzérméi , szép állapotú 2-5 pengők

A II. VH utáni időszakból szívesen vásároljuk az arany és ezüst emlékérméket, illetve a kiemelkedő minőségben megmaradt forgalmi érméket.

 

A külföldi érmék közül a nemesfém tartalmúak érdekesek igazán, de komoly értékkel bírhat egy-egy régi kiváló állapotban fennmaradt ritkább XVIII-XIX sz.i. bronz pénzecske is.

 

A papírpénzek közül szívesen vásároljuk a Gulden és Korona időszak különböző darabjait, különösen a nagyobb címleteket.

 

A Horthy korszak papírpénzei közül az 1926-1929 közti Pengő bankjegyek az érdekesek.

 

A II. VH utáni papírpénzek közül sokat érhetnek hajtatlan, hibátlan állapotban a háború utáni kiadások. (1946,1947 100 Forint, 1946, 1947 10 Forint, 1947. 1960 20 Forint), de minden tökéletes állapotú papírpénzt szeretünk.

Amit nem szívesen vásárolunk, vagy egyáltalán nem

 

A legmeglepőbb amit laikusok nehezen fogadnak el, hogy a gyenge minőségű, szennyezett, kopott római IV. sz.i. bronz érméknek, ha azt is nehéz felismerni ki az uralkodó, nagyon csekély az ára, jószerivel csak tömegben lehet értékesíteni.

 

Az utazásból megmaradt utóbbi 40-50 év aprópénzei a „kilós“ kategóriába tartoznak, kilóra vesszük, illetve adjuk őket. (Összetételtől függően 1-3 ezer Forint/kg )

 

Ha nem is kilós, de néhány drága kivételtől eltekintve javarészt tömeg dolognak számítanak az 1930-1946 közti használt papír pengők.

Átnézni mindenképpen érdemes, találtunk már a semmit érők közt is ritka, drága dolgot!

 

Az 1960 utáni használt papírpénzek szintén csekély értéket képviselnek, de némelyiket még be tudjuk váltani a névérték 100 %-án.